Blyn Anker……..een dorp in de stad.

Zevenentwintig jaar was ik, op drie verschillende plaatsen dorpsdominee. In mijn eentje (ik had en heb geen vaste relatie) woonde ik in de pastorie. Ik was een echte dorpsman. Ik genoot van de gezelligheid. Door mijn werk kwam ik met veel mensen in contact. Na mijn pensionering wilde ik in een grotere plaats gaan wonen.
Dat was om praktische redenen het beste. Ik rijd geen auto (slechte ogen) en in de stad heb je allerlei basisvoorzieningen bij de hand. Ik had gehoord dat er woongroepen voor 50-plussers zijn. Tijdens de laatste jaren van mijn werk was ik al met Blyn Anker in contact gekomen. Sinds juni 2013 maak ik nu deel uit van deze gemeenschap.
Dat bevalt prima! Want Blyn Anker is eigenlijk een dorp in de stad. We zijn goede buren van elkaar en hebben het samen gezellig. We organiseren uitstapjes, excursies en andere activiteiten. Maar je hoeft niet aan alles mee te doen. Ook als je graag regelmatig alleen wilt zijn – en dat wil ik! – dan is daar alle ruimte voor. Kortom, voor mij is wonen in deze gemeenschap een goede keus geweest.

Doekle de Boer.

Een bewoner van het eerste uur.

In de winter van 2006 konden we gaan wonen in het complex aan de Kei, dat tot stand is gekomen door samenwerking van Woongroep Blyn Anker, WoonFriesland en een architect die het ontwerp voor onze appartementen heeft gemaakt. Ik was de eerste die de sleutel kreeg. De verhuizing was op een winterse dag in februari, het was koud en het sneeuwde. De lift deed het nog niet goed, zodat de verhuizer een hoogwerker moest gebruiken om alles naar 4- hoog te brengen. Door het raam naar binnen, het was een hele klus.
De eerste weken was het trappen lopen en  moesten er ook nog diverse voorzieningen worden aangelegd, zoals de kookvoorziening.  De eerste tijd eten bij de Chinees  gehaald. Als je je op iets verheugt, dan vind je dat niet zo erg. De eerste maand woonde ik helemaal alleen in het complex, langzamerhand was iedereen van de groep zich aan het inrichten. Toen we er allemaal woonden kon het avontuur met elkaar beginnen.
We wonen hier nu tien jaar en voor mij is het nog steeds een avontuur. Het is mooi, dat bij het ouder worden,  je vanuit je omgeving stimulans krijgt om te blijven leren en je steentje bij te dragen aan de groep. Voor mij een goed besluit om in een woongroep  te gaan wonen.

C.J.

Op een dag kwam er voor mij een noodzaak om naar andere woonplek om te kijken. Ik ging naar een Open Dag van een woongroep in de buurt. Daar vond ik niet wat bij mij paste. Wel trof ik er 3 bekenden. Bij ons ontstond een idee om zelf een woongroep op te richten. Kort gezegd:  dat gebeurde.
We gingen aan de slag met vergaderen en belangstellenden uit te nodigen.
Onze informatie haalden we ook bij het landelijk orgaan de LVGO vandaan - waarom zou je het wiel opnieuw uitvinden- en pasten onze wensen daarbij aan. Zo ontstond een aantal afspraken, neergezet in statuten en een huishoudelijk reglement. Belangrijke regels waren voor ons dat de woongroep toegankelijk was voor elke portemonnee en dat privacy voor een ieder die zou komen wonen gewaarborgd blijft.  Dat wij een groep “van” en niet “voor” 50+ zijn, wat inhoudt dat ieder zijn of haar steentje bijdraagt aan het geheel. Als een ieder iets geeft, ontvangen we ook allemaal.
De oprichtingsfase duurde bijna 6 jaar. In die tijd leerden we elkaar al heel goed kennen.
Voor mij persoonlijk was het nog best even een keuze. Toen het zover was heb ik 2 rijtjes gemaakt met voordelen en nadelen. En ja, de nieuwe woonsituatie leek aantrekkelijker voor mij. Ook de ongedwongen wijze van samenwonen gaf de doorslag. In maart 2016 wonen we er 10 jaar. Tot nog toe heb ik hier met veel plezier gewoond.

Marijke Labohm

Wonen in een woongroep

Wanneer je mensen vertelt dat je in een woongroep woont, krijg je verschillende reacties te horen. Ze willen weten of je dan alles gezamenlijk doet en nooit een moment voor je zelf hebt. En of je dan geen privacy meer hebt, en iedereen zo maar bij je binnen loopt.
Bij Woongroep Blyn Anker is dat zeker niet het geval. Ik woon samen met mijn man, sinds augustus 2014 in een prachtig appartement aan de Kei bij Woongroep Blyn Anker. We hebben ons vanaf het eerste moment welkom gevoeld en zijn intussen helemaal ingeburgerd.
We doen aan verschillende activiteiten mee die georganiseerd worden in onze gezamenlijke ruimte, zoals het maandelijks etentje, de wekelijkse borrel en creatieve en gezellige middagen en avonden. Maar als we er door omstandigheden niet bij zijn, is dat ook goed. We hebben geen verplichtingen om overal aan mee te doen.
Als je op de vragen van geïnteresseerden deze antwoorden geeft, worden mensen nieuwsgierig en willen ze meer weten.
Dan wordt het tijd om eens te komen kijken!
Wij hebben het hier erg naar onze zin en zijn blij dat we de stap genomen hebben om hier te gaan wonen.

S.N.